Wetenschappelijk Onderzoek

Moet u in acupunctuur geloven?

Met Acupunctuur wordt het zelfhelend vermogen van uw lichaam geactiveerd. Er wordt geen medicatie ingenomen. Daardoor is het een veilige en natuurlijke behandelwijze. Sceptici zeggen dat Acupunctuur alleen werkt omdat mensen erin geloven, het zogenaamde placebo-effect. Acupunctuur wordt ook succesvol toegepast bij dieren zoals honden, katten en paarden. Deze dieren weten niets van Acupunctuur, noch geloven ze erin. Toch werkt het ook bij hun. U hoeft niet in Acupunctuur te geloven. Acupunctuur werkt ook al gelooft u er niet in.

Wereld Gezonheid Organisatie WHO

De Wereld Gezonheid Organisatie WHO (onderdeel van de VN) pleit al tientallen jaren ervoor dat de artsen (regeliere zorg) met de complementaire zorg zoals acpupunctuur gaan samenwerken. Dit geschiedt al steeds vaker maar helaas nog lang niet altijd. Een steeds groter aantal huisartsen staan tegenwoordig positief tegenover Acupunctuur, omdat het uitkomst biedt bij veel klachten waar huisartsen in de praktijk mee te maken hebben. Acupunctuur kan toegepast worden bij rugpijn, pijn aan armen en benen, gewrichtspijn, ontstekingen, hoofdpijn, zenuwpijnen en revalidatie, maag en darmen klachten, slapeloosheid, menstruatie-en overgangsklachten, allergieën, astma, sportblessures, burn out, stress, hoofdpijn enz. Meer weten. Behandelingen door Acupunctuur Stramproy ZIGRON worden vergoed door zorgverzekeraars.

Acupunctuur is afkomstig uit China waar het al vele duizende jaren wordt toegepast. Zelfs op de dag van vandaag worden mensen dagelijks met acupunctuur behandeld in ziekenhuizen en klinieken in China. Beide behandel vormen ("regulier" westers en acupunctuur) worden tegelijk gebruikt in behandelingen, omdat beide elkaar heel goed aanvullen. Alleen wij hier in het westen zijn er niet zo mee vertrouwd.

Wetenschappelijk onderzoek

Mensen met chronische pijn krijgen veelal pijnmedicatie voorgeschreven. Niet altijd succesvol en soms met ongewenste bijwerkingen. Een van de redenen waarvoor ze voor acupunctuur kiezen is dan ook dat ze hopen na de behandeling minder medicatie nodig te hebben. Het gebruik van pijnstillers (NSAID's) wordt geassocieerd met een verhoogd risico op een hartaanval. Een sterkere vorm van pijnstillers, de zogenaamde opiaten, waaronder ook tramadol en morfine, hebben zelfs een verband met depressieve klachten.

I n de laatste jaren is er veel wetenschappelijk bewijs geleverd waarin de effectiviteit van Acupunctuur wordt aangetoond. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat acupunctuur excellent werkt voor o.a. chronische pijn. Door middel van acupunctuur worden een aantal lichaamseigen pijnstillers, zoals endorfine en andere biochemische stoffen die betrokken zijn bij pijnvermindering, gestimuleerd. Ook de gevoeligheid van de hersenen voor deze lichaamseigen pijnstillers wordt door acupunctuur versterkt. Een effect dat ook na behandeling aanhoud. De pijn wordt minder en mensen met pijn voelen zich beter. Met behulp van FMRI-technieken is de respons van de hersenen na stimulus van de acupunctuurnaald in kaart gebracht. Hiervoor werd traditionele acupunctuur vergeleken met placebo acupunctuur. Bij placebo acupunctuur worden de naalden minder diep en op andere punten in de huid ingebracht. In een meta-analyse van FMRI-studies naar het effect van acupunctuur blijkt traditionele acupunctuur andere FMRI-activiteit te laten zien dan placebo acupunctuur.

In een retrospectieve vragenlijst gepubliceerd in 2016, zegt 93 procent van de 89.000 deelnemende patiënten dat de acupuncturist hun spier/gewrichtspijn 99 procent succesvol heeft behandeld. Een meta-analyse van RTC's onder 17.922 patiënten liet zien dat patiënten die behandeld werden met traditionele acupunctuur significant minder pijn hadden dan patiënten die behandeld werden met placebo acupunctuur voor rug- en nekpijn. artrose en chronische hoofdpijn. Acupunctuur had meer effect naarmate de patiënt een ernstigere vorm van pijn had. De resultaten bewijzen dat acupunctuur meer is dan een placebo. Een vervolgstudie naar het langetermijneffect bevestigt dat de voordelen van acupunctuur, vergeleken met de niet-acupunctuurgroep, ook twaalf maanden nadat de behandeling gestopt was nog voor 90 procent bleven bestaan. Zoals bovenstaande laat zien zijn er vandaag de dag veel studies (naast nog vele anderen) die de positieve effecten van acupunctuur bevestigen.

Effect van Acupunctuur bij pijn

Tevens zijn er diverse onderzoeken gedaan die aanwijzen bij welke klachten acupunctuur werkt en wat het doet:

  • Het vermindert pijn aan het bewegingsapparaat, zoals nek, schouder, lage rug, knie, hoofd enz.
  • Het zorgt ervoor dat minder pijn-medicatie nodig is.
  • Het vermindert ook op lange termijn de functionele beperking als gevolg van de pijn.
  • De 'totaalaanpak' van acupunctuur zorgt ervoor dat ook factoren als vermoeidheid, stress en depressie, die vaak voorkomen bij chronische pijn, verminderen.

Onlangs heeft het 'Acupuncture Evidence Project' van de Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association (AACMA), de meest recente literatuur over wetenschappelijk bewijs van acupunctuur nauwkeurig samengevat. Naast een 'sterk positief' bewijs voor de vele mogelijkheden die acupunctuur kan hebben voor mensen met chronische pijnklachten, blijkt het ook een veilig en kosteneffectief alternatief te zijn. Vergeleken met de farmaceutische opties (medicatie) voor pijn vormt acupunctuur een goede keuzemogelijkheid.